POISTOT (HO 19.11.2015)

autonosatkauppa.fi

netticasino

 

Rengas- ja vannevalinnat urheilullisempaan ajoon Lue!

rengas-guru.fi


Kuva: Pertti Manninen.

Kuvia ja linjoja vuosien varrelta - UUSIN!

Tammikuu - Helkingin Sanomat 2009 - Lokakuu
...
Tammikuu - Helsinkisanomat 2012 - Marraskuu
Tammikuu - Helkingin Sanomat 2013 - Joulukuu
Tammikuu - Helkingin Sanomat 2014 - Joulukuu
Tammikuu - Helkingin Sanomat 2015 - Joulukuu
Tammikuu - Helkingin Sanomat 2016 - Maaliskuu


Historiasivu 1999 - Haku ja linkit joka etusivulle!

Kesän hyvä teko: Opeta lapsi uimaan! Lue!


Helsinki. Mannerheimintie. Puiden siimeksessä Eduskuntatalo. Kansallismuseon torni. Musiikkitalo ja nosturi. Mannerheimin ratsastajapatsas.. Nykytaiteen museo Kiasma ja Urho Kekkosen seinäkuva. Liput Sanomatalon katolla: Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat. Kaupunkilainen pyöräilee toukokuun maanantaina 2010-05-24 klo 10:35.

 

 

Rengas- ja vannevalinnat urheilullisempaan ajoon

Suomen olosuhteissa autossa on oltava kaksi rengassarjaa. Sporttisemmissa automalleissa on nykyisin jo tehtaalta tullessa usein suuremmalla vannekoolla varustetut matalaprofiilirenkaat. Monissa malleissa rajoittavana tekijänä rengasvalinnalle toimii jarrujen vannekoolle asettamat vaatimukset. Suuremmilla jarrulevyillä varustettuihin malleihin ei ole monessakaan tapauksessa mahdollista asentaa pienempää vannekokoa edes talviajoa ajatellen, sillä ensiasennuskokoa pienempi vanne ei yksinkertaisesti mahdu jarrujen ympärille. Luonnollisesti vannekoolla on iso merkitys myös auton näyttävyyteen. Vaikka pienemmät vanteet olisikin mahdollista asentaa, se ei yleensä muuta autoa ainakaan näyttävämpään suuntaan.

Verkkomyynnin kasvun myötä myös isommat ja harvinaisemmat rengaskoot on nykyään aiempaa helpompaa hankkia, sillä oman tietokoneen äärestä on mahdollista tilata renkaat suoraan kotiovelle toimitettuna autoon kuin autoon. Eri valmistajien renkaita on joka lähtöön, ja myös hintahaarukka on laaja. Esimerkiksi rengas-guru.fi, tarjoaa kymmenittäin vaihtoehtoja esimerkiksi 18- tai 19-tuumaista talvirengassarjaa etsivälle.

Suorituskykyisissä ja ajettavuudeltaan erinomaisissa autoissa rengasvalinnalla on sitäkin suurempi merkitys. Vaikka rengassarjan hankintahinta on isommissa kokoluokissa luonnollisesti pienempiä renkaita suurempi, laadusta ei ole kannattavaa tinkiä talvellakaan. Huonolaatuinen rengas voi heikentää merkittävästi ajonautintoa talvikeleillä, ja Suomen oloissa talviajoa kertyy vuosittain merkittävä määrä.

Nykyaikaiset nasta- ja kitkarenkaat ovat ominaisuuksiltaan hyvin kehittyneitä, ja myös talviajo on nautittavaa laadukkailla renkailla. Rengasvalmistajat tarjoilevat erikoisempia rengaskokoja myös talvirengasmalleihin, joten kohtuullisen pienellä vaivalla on mahdollista löytää alkuperäiskokoa vastaavia renkaita talviajoa silmällä pitäen jopa urheiluautoiksi luokiteltaviin malleihin. Nykyautojen luistonesto- ja ajovakautusjärjestelmät tarjoavat mahdollisuuden nauttia urheiluautojenkin ajettavuudesta myös talviaikaan.

Vanteet ovat edelleen yksi merkittävimmistä ulkonäöllisistä tekijöistä autossa. Näyttävän talvirengassarjan asennus ei kuitenkaan ole pelkästään urheilullisten autojen omistajien etu, sillä vanhakin auto muuttuu modernimman ja tyylikkäämmän näköiseksi uusien vanteiden asennuksella. Yleisesti näyttäviä, isompia erikoisvanteita, on asennettu lähinnä kesäkäyttöön. Mikään ei kuitenkaan estä hankkimasta näyttävämpää rengassarjaa myös talvikäyttöön, vaikka kyseessä olisikin ominaisuuksiltaan tavanomaisempi menopeli. Talvirengassarjaa hankittaessa kannattaa kuitenkin muistaa kiinnittää huomiota vannevalmistajan suosituksiin talvikäytöstä. Kiillotetulla pinnalla varustettuja vanteita ei usein suositella talvikäyttöön, ja esimerkiksi leveällä ulkonevalla reunalla varustetut vanteet keräävät kiveniskuja maltillisemmin muotoiltuja vanteita helpommin. Talvikäytössä myös vanteen helppoon puhdistukseen kannattaa kiinnittää huomioita. Avoimemman mallisista vanteista on helpompaa puhdistaa tien päällä kertynyt lumi ja sohjo pois. 
 

 

 

Sivun ensimmäinen sunnuntaina 2014-12-28

Matkalla tapaninpäivänä 2014. Ohikiitäviä ja pysähtyneitäkin kuvia neljässä tunnissa.Isonna!

Matkalla tapaninpäivänä 2014. Ohikiitäviä ja pysähtyneitäkin kuvia neljässä tunnissa.

Lahonnut puu - Mummo vilkuttaa - Haudalla - Good Year - Luistelijoiden vilinää Puistokoulun kentällä - Hiljainen katu - Kaupunkikyyhkynen - Värejä 1 - Värejä 2 - Maakunta-arkisto - Uutta ja vanhaa - Palokunnanmäen uudisrakentamista - Liikerakennus - S-bunkkeri - Ahdasta tulee 1 - Ahdasta tulee 2 - Vanhaa ja ainakin vielä avaraa - Pysäytys - Rinteen lumetus - Harviainen luonnoilmiö - Kahvikupponen kylpylässä - Viikon lehtikuvat: Merenkulkujuristi Temmes ja Astrid Lindgren ja poika - Rinteen valot ja Matti Nykäsen mäki illan hämyssä - Rinteen valot - Isä ja lapset - Kaupungin valot 1 - Mies ja peilikuva - Kaupungin valot 2 - Luistelu jatkuu illan hämärässä.

Kuvat: Pertti Manninen. Perjantaina 26.12.2014 klo 11:55- 15:17 Laukaassa ja Jyväskylässä matkalla Laajavuoren kylpylän lämpöön ja sieltä takaisinkin illan hämärässä. Isonna!

 

 

 

Tämä index 2014-11-02, 2014-12-30, 'banneri' 2015-01-26

Vastaava päätoimittaja Pertti Manninen. Yhteys: nettisanomat @hotmail.com - Sivu 2014-09-14, nettiin 2014-09-14, linkkejä 2014-09-14.

Edellinen index

 

 


 

msr 2011-08-08